Artikel – De leugen regeert de radio

Dienstmededeling: Door de verschraling van ons radiolandschap en de hemeltergende minachting van (ex-)minister Sven Gatz voor de wet, heb ik niet langer interesse in datzelfde landschap. Ik luister voortaan nagenoeg uitsluitend nog naar online (buitenlandse) radio, waar de diversiteit en keuze ontzettend groot is.
Daarom houdt deze website ermee op. In de loop van de zomer van 2019 haal ik ‘m offline.

31 mei 2013

Opmerkelijke uitspraak van de woordvoerdster van VTM in de krant deze week: hoewel al meer dan 50.000 fans de zender smeken om een bepaald personage in Zone Stad niet te verwijderen, zegt de woordvoerdster dat de zender zich daar niets van aantrekt en dat het personage ondanks alles moet en zal verdwijnen wegens – sidder en beef – verjonging.

Zelf ben ik geen kijker van het programma, maar het antwoord is tekenend voor de media in Vlaanderen. Wat de kijker of de luisteraar vindt en denkt, laat staan wilt, is van geen tel. De marketingboys beslissen over wat de kijker en luisteraar te zien en te horen krijgt. Die moet maar zwijgen en slikken.

We zien hetzelfde bij radiostations. Om de zoveel tijd wordt een top-zoveel uitgezonden. De luisteraar mag die zelf samenstellen. Quod non. De luisteraar mag mooi uit een vooraf samengestelde lijst een keuze maken. Om hem nog iets meer het gevoel te geven dat hij zelf mag kiezen, is er ook een vrije lijn waar hij een keuze die niet in de lijst staat mag noteren.

Wie een beetje nadenkt, beseft dat dat specifieke nummer wel ontzettend vaak moet worden gekozen om de top-zoveel te halen. Nooit dus. Pure manipulatie van het station om toch maar niet eens een nummer buiten de bijzonder kleine playlist te moeten draaien.

Hetzelfde gebeurt met de kijk- en luistercijfers. De VRT juicht om het communistisch hoge luistercijfer van Radio 2. Maar die CIM-cijfers zijn ook gemanipuleerd. Er wordt geen rekening gehouden met de vele mensen die online of via nog andere manieren naar andere zenders luisteren of naar muziekdiensten (bv. Spotify, Deezer …) luisteren. Maar ook de keuze van wie een radiodagboek bij dient te houden is bijzonder subjectief. Hoe kunnen de cijfers dan objectief zijn?

Opnieuw zijn het de marketingboys die tevreden moeten worden gehouden. En dat het om geld gaat, heeft Van Thillo, grote baas van de VMM, de voorbije maanden voldoende bewezen. Iedereen moet en zal de reclame door de strot worden geduwd. Dat mensen al meer dan twintig jaar lang reclame met de videorecorder doorspoelden is van geen tel. Geld is het enige wat telt.

En diezelfde geldhonger is ook wat ons radiolandschap zo bijzonder uniform maakt. We hebben geen nieuwszender, geen oldieszender, enkele heel lokale projectjes niet te na gesproken. De marketingboys geloven immers bij al wat heilig is dat oudere mensen geen geld hebben of dat toch niet uitgeven en niet voor reclame vatbaar zijn.

Het is een doelgroep die marketinggewijs oninteressant is. Bullshit van de hoogste plank van enkele al dan niet jonge snaken die totaal geen besef hebben van wat er in de maatschappij leeft. Bullshit die de VRT en anderen maar al te graag slikken. Geen commerciële zenders of speciale initiatieven op dab+. Reden: niet rendabel of te duur.

Commerciële initiatieven krijgen daardoor ook geen kans. Naast het feit dat de frequentieband nog altijd een complete flop is en de socialistische minister van dienst, die nauwelijks weet wat een frequentie is, met peperdure studies alleen maar de schijn wil wekken dat ze iets wil doen, maar in werkelijkheid geen enkele interesse heeft voor wat de mensen met kennis terzake ervan vinden, tonen ook de weinige commerciële zenders weinig initiatief en houden ze zich krampachtig aan hun beperkte playlist.

Ze zijn zelfs zo weinig overtuigd van hun eigen product dat ze menen de luisteraar te moeten smeken om naar hen te blijven luisteren door al te laten horen welke muziek het volgende uur zal worden gedraaid. Hoe zielig kan je zijn?

Kortom, niets is wat het lijkt in de audiovisuele sector. De sector heeft echter nog niet door dat de luisteraar en kijker al lang sluipend zijn of haar kijk- en luistergewoonten aan het wijzigen is, dat de ouderen van vandaag steeds jonger van geest worden en mee beginnen te gaan met hun tijd.

En tegen dat de sector dát door heeft, zal het te laat zijn. Dan zal ze zich uitsluitend nog kunnen bezighouden met de compleet vertekende cijfers die hen worden voorgehouden om hun marketingboys en CEO’s tevreden te houden. Hun verdiende loon!