Artikel – Voorgekauwde lijstjes

Dienstmededeling: Door de verschraling van ons radiolandschap en de hemeltergende minachting van (ex-)minister Sven Gatz voor de wet, heb ik niet langer interesse in datzelfde landschap. Ik luister voortaan nagenoeg uitsluitend nog naar online (buitenlandse) radio, waar de diversiteit en keuze ontzettend groot is.
Daarom houdt deze website ermee op. In de loop van de zomer van 2019 haal ik ‘m offline.

24 augustus 2014

Om de zoveel tijd worden we er meer dan gewenst mee geconfronteerd: de top zoveel-duizend waar we voor moeten stemmen. De ene keer gaat het om een top van een bepaald decennium, dan weer van een bepaald genre of gewoon aller tijden, waarbij blijkt dat die ‘aller tijden’ doorgaans van eind jaren zestig tot vandaag loopt.

Want die lijsten, die stellen we als luisteraar helemaal zelf samen. Wij beslissen welke nummers er in de lijst staan en welke uit de boot vallen. Quod non! De luisteraar mag mooi uit een vooraf samengestelde lijst een keuze maken.

Om hem het gevoel te geven dat hij zelf mag kiezen, is er ook een vrije lijn (soms zelfs tot drie vrije lijnen) waar hij een keuze die niet in de lijst staat mag noteren. Wie een beetje nadenkt, beseft dat dat specifieke nummer wel ontzettend vaak moet worden gekozen om de top-zoveel te halen. Nooit dus. Pure manipulatie van het station om te voorkomen dat de luisteraars teveel nummers kiezen die buiten de bijzonder kleine playlist vallen.

En zo gebeurt het dat die top zoveel-duizend een bijzonder voorspelbaar en bijzonder saai gebeuren is. Daar houden marketingboys van. Zo profileren ze het station bijzonder nauwkeurig en daar houden reclamemakers dan weer van.

Want een radiostation, dat maken de marketingboys niet voor de luisteraars. Dat maken ze voor reclame-inkomsten. Die luisteraars met hun eigenzinnige grillen zijn eerder een ballast dan een zegen voor het station.

Zijn er dan geen lijstjes die wél de moeite waard zijn? Jawel, maar je hoort ze zelden op nationale zenders. Soms is er al eens een lokaal radiostation dat een volledige top 100 van een bepaald jaar of van een bepaald moment uitzendt. Dan hoor je heel wat liedjes die zelden of nooit nog op nationale zenders worden gespeeld. Het blijven echter uitzonderingen.

Maar nationale zenders doen dit ook, zult u zeggen. Denk maar aan het top 40 hitarchief van Joe FM. Dit eens waardevolle programma werd echter vervangen door een zoveelste ‘het beste uit de top 2000’ zodat weer werd vervallen tot de beperkte playlist.

De slotsom is dat wie echt gevarieerde muziek wilt beluisteren nagenoeg alleen op het internet zijn of haar gading kan vinden. En daar is de keuze gelukkig bijzonder ruim.