Digitaal – DRM

Dienstmededeling: Door de verschraling van ons radiolandschap en de hemeltergende minachting van (ex-)minister Sven Gatz voor de wet, heb ik niet langer interesse in datzelfde landschap. Ik luister voortaan nagenoeg uitsluitend nog naar online (buitenlandse) radio, waar de diversiteit en keuze ontzettend groot is.
Daarom houdt deze website ermee op. In de loop van de zomer van 2019 haal ik ‘m offline.

DRM – Digitale Radio Mondiale – is een techniek waarbij op de oude AM-banden lange golf, middengolf en korte golf digitale signalen worden uitgezonden. DRM combineert dus de voordelen van uitzenden in de AM-banden, met die van digitale modulatie. De geluidskwaliteit is vergelijkbaar met die van FM, terwijl het bereik van de zender overeenkomt met die van een AM-zender.

Heel wat Europese publieke en commerciële radio-omroepen (onder meer Deutsche Welle, Radio France, NOZEMA, Merlin Communcations, enz.) maken deel uit van het DRM-consortium dat DRM wil ontwikkelen en promoten.
De VRT maakt géén deel uit van dit consortium.

Nochtans biedt DRM duidelijke voordelen tegenover DAB, vooral dan wat betreft het zendbereik. Ook DRM-ontvangers zijn reeds in de ontwikkeling (een voorbeeld).