Digitaal

Dienstmededeling: Door de verschraling van ons radiolandschap en de hemeltergende minachting van (ex-)minister Sven Gatz voor de wet, heb ik niet langer interesse in datzelfde landschap. Ik luister voortaan nagenoeg uitsluitend nog naar online (buitenlandse) radio, waar de diversiteit en keuze ontzettend groot is.
Daarom houdt deze website ermee op. In de loop van de zomer van 2019 haal ik ‘m offline.

Digitaal is een echt modewoord geworden. Maar waar de VRT aanvankelijk voortdurend digitale ontvangst via DAB promootte, is het wat dat betreft heel wat minder geworden. Vlaanderen (en Wallonië) loopt dan ook jaren achter op de ons omringende landen op dat vlak. Logisch ook, de openbare omroepen zouden er met gelijke wapens moeten strijden met andere stations, wat vooralsnog op FM niet het geval is.

Ook voor DRM en DVB-T waren de optimistische geluiden aanvankelijk groot, maar ook deze digitale vormen lijken al over hun hoogtepunt heen nog voordat ze dat hebben gekend

Wél een positieve evolutie is de aanwezigheid van Vlaamse stations op het internet, ook al doet een geldgraaiende organisatie als SABAM er alles aan om dit tegen te gaan.

De komende jaren zullen uitwijzen welke digitale vorm het meest aanhang zal verwerven. Maak ondertussen echter kennis met de diverse digitale technieken.

Kies uit:

DAB

DRM

DVB-T

Satelliet

Internet