Openbare omroep

Dienstmededeling: Door de verschraling van ons radiolandschap en de hemeltergende minachting van (ex-)minister Sven Gatz voor de wet, heb ik niet langer interesse in datzelfde landschap. Ik luister voortaan nagenoeg uitsluitend nog naar online (buitenlandse) radio, waar de diversiteit en keuze ontzettend groot is.
Daarom houdt deze website ermee op. In de loop van de zomer van 2019 haal ik ‘m offline.

De openbare omroep in Vlaanderen is de Vlaamse Radio en Televisie.
Adres: VRT, 1043 Brussel
Algemeen directeur: Frans Ieven


Adres: VRT Radio 1, 1043 Brussel
Webstek & Contact: www.radio1.beinfo@radio1.be
Hoofd: Filip Pletinckx
Frequenties:
91.7 MHz – Sint-Pieters-Leeuw – 50 kW
94.2 MHz – Schoten – 20 kW
95.7 MHz – Egem – 50 kW
98.5 MHz – Leuven – 0.5 kW
99.9 MHz – Genk – 20 kW
ook via DAB & DVB-T


Achtergrondinfo:
Radio 1 is een zender die altijd benieuwd is voor en van mensen die altijd benieuwd zijn. Mensen die van nature gefascineerd zijn door alles wat er beweegt in de wereld. Verkennende geesten met een niet te stoppen drang om meer te weten en zich te verrijken, om deel uit te maken van de dynamiek van de wereld. Mensen die verrast, geprikkeld en geraakt willen worden en meer willen dan de harde feiten.Radio 1 maakt grote onderwerpen helder en relevant voor de luisteraar. Hij gaat naar de essentie, zonder teveel franje, zonder nodeloos kennis te willen etaleren. Inzichtelijk, to the point, verhelderend. Radio 1 kijkt naar bekende thema’s met een onbevangen blik en stelt (zich) de vragen die anderen misschien over het hoofd zien.Radio 1 zit barstensvol persoonlijkheid. Het is een zender met reliëf, uitgesproken en verrassend. Hij brengt elk verhaal en elk moment op een boeiende manier, en zijn vele persoonlijkheden voor en achter de microfoon zijn hier de ultieme uiting van. Radio 1 makers weten altijd het beste en boeiendste uit hun gasten te halen.Radio 1 brengt de juiste toon en de juiste invalshoek op het juiste moment van de dag. Hij weet perfect zijn rol af te stemmen op het moment van de dag en de state of mind van de luisteraar. Ook hierdoor blijkt de constante relevantie van de zender, elk uur van de dag en elke dag van de week.Radio 1 is een gids in 5-sterrenmuziek van gisteren, vandaag en morgen. Hij erkent zowel de juweeltjes van gisteren, de parels van vandaag en de ruwe diamanten van morgen. Hij selecteert elke dag de essentiële songs met een ziel en een smoel die er bovenuit steken.Dat resulteert in fascinerende radio die altijd boeiend en interessant is, wat Radio 1 ook brengt, en dus nooit vrijblijvend. Je pikt altijd iets op door naar Radio 1 te luisteren. Op die manier wordt Radio 1 de zender van en voor zij die altijd benieuwd zijn.


Adres: VRT Radio 2, 1043 Brussel
Webstek & Contact:www.radio2.beinfo@radio2.be – Brabant: redactievlaamsbrabant@radio2.be – Oost-Vlaanderen:redactieoostvlaanderen@radio2.be – West-Vlaanderen:redactiewestvlaanderen@radio2.be – Antwerpen: redactieantwerpen@radio2.be – Limburg:redactielimburg@radio2.be
Hoofd:Jan Knudde
Frequenties:
Brabant:

88.7 MHz – Veltem – 1 kW
92.4 MHz – Diest – 1 kW
93.7 MHz – Sint-Pieters-Leeuw – 50 kW
Oost-Vlaanderen:
89.8 MHz – Nieuwkerken-Waas – 1 kW (dir west) – antenne: op de watertoren
90.7 MHz – Brussegem – 2 kW (dir noordwest)
98.6 MHz – Egem – 50 kW
West-Vlaanderen:
100.1 MHz – Egem – 50 kW
Antwerpen:
97.5 MHz – Schoten – 20 kW
Limburg:
97.9 MHz – Genk – 20 kW
ook via DAB & DVB-T

Achtergrondinfo:
Warm, gezellig, vriendelijk en sympathiek. Radio 2 is altijd dicht bij zijn luisteraars.

Daarom maakt Radio 2 zijn programma’s in heel Vlaanderen: niet alleen in het omroepcentrum in Brussel, maar ook in elke Vlaamse provincie.

Met zijn regionale programma’s belicht Radio 2 de actualiteit uit de onmiddellijke omgeving. Dat gaat van lokale politiek en cultuur over economie tot sport.

Radio 2 mikt op het grote publiek met ontspanning, met melodieuze, populaire muziek en met vlotte en hartelijke presentatoren. Radio 2 verstaat de taal van zijn luisteraars en gebruikt die ook. Een gids voor actieve mensen met een gezonde interesse voor het leven in de wereld.


Adres: VRT Radio Klara, 1043 Brussel
Webstek & Contact:www.klara.beinfo@klara.be
Hoofd:Chantal Pattyn
Frequenties:
89.5 MHz – Sint-Pieters-Leeuw – 50 kW
89.9 MHz – Genk – 20 kW
90.4 MHz – Egem – 50 kW
92.0 MHz – Antwerpen – 1 kW
96.4 MHz – Schoten – 3 kW
ook via DAB & DVB-TAchtergrondinfo:
Sinds 2 december 2000 de opvolger van Radio 3 als cultuurnet. De basiskleur van Klara (afkorting van Klassieke Radio) is harmonieus en melodisch klassiek. Daarnaast worden ook andere muziekgenres in een bonte mix met elkaar geconfronteerd. Klara biedt zijn luisteraars evenwicht en harmonie, maar ook informatie die nooit vrijblijvend, maar wel relevant en actueel is. Klara heeft een Vlaamse identiteit en is zelf prominent aanwezig in het cultuurleven.


Adres: VRT Studio Brussel, 1043 Brussel
Webstek & Contact: www.stubru.beinfo@stubru.be
Hoofd:Jan Van Biesen
Frequenties:
88.0 MHz – Leuven – 0.5 kW
94.5 MHz – Gent – 0.5 kW
100.6 MHz – Sint-Pieters-Leeuw – 50 kW
100.9 MHz – Schoten – 40 kW
101.4 MHz – Genk – 40 kW
102.1 MHz – Egem – 50 kW
ook via DAB & DVB-T

Achtergrondinfo:
Onder het motto “life is music” zorgt Studio Brussel voor de soundtrack bij het leven: eigentijds, ad rem, relativerend en vernieuwend. Muziek staat centraal bij Studio Brussel.

Overdag brengt Studio Brussel de beste pop, rock en dansmuziek. ’s Avonds en in het weekend hoort de luisteraar een eigenzinnige selectie van verschillende en alternatieve muziekgenres. In prime time richt Studio Brussel zich vooral op de 18-tot 25-jarigen en op de luisteraar onderweg.

Studio Brussel is een smaakmaker, trendspotter en trendsetter met kritische oren. Die luisteraar wil natuurlijk ook nieuws en culturele informatie, met speciale aandacht voor de Vlaamse festivalterreinen.


Adres: VRT Radio MNM, 1043 Brussel
Webstek & Contact:www.mnm.beinfo@mnm.be
Hoofd: Rino Ver Eecke
Frequenties:
88.3 MHz – Brussel – 1 kW
89.0 MHz – Schoten – 20 kW
93.0 MHz – Genk – 3 KW (dir zuid en oost)
94.8 MHz – Veltem – 1 kW
97.0 MHz – Sint-Pieters-Leeuw – 2 kW
101.5 MHz – Egem – 40 kW
102.0 MHz – Genk – 40 kW (dir noord en west)
ook via DAB & DVB-TAchtergrondinfo:
MNM is de hitradio van de VRT. MNM richt zich op de jonge, trendgevoelige luisteraars.

MNM is een hitzender die de luisteraar in een ongedwongen sfeer permanent op de hoogte houdt van wat er gebeurt in Vlaanderen en de wereld. Het net onderscheidt zich door zijn duidelijke informatieve rol.

Het net brengt leuke hits van vroeger en nu in sprankelende programma’s vol vrolijke babbels en interessante gesprekken over mode, muziek, showbizz, reizen, films en feestjes.

MNM biedt elk uur nieuws en is ook met zijn persoonlijke kijk van de partij op de grote sportieve afspraken zoals de Ronde van Frankrijk. MNM is prettig gezelschap, verwent het publiek met cadeaus en nodigt hen uit om uit de bol te gaan op radiofeesten, live programma’s en grote evenementen.


VRT Klara continuo
Adres:
Webstek & Contact:
Hoofd: –
Frequenties: via DAB & DVB-T, satelliet en internet.
Achtergrondinfo:
Sedert 29 februari 2005 komt Klara continuo in de plaats van DABklassiek. Klara continuo kan dagelijks worden beluisterd van 7 tot 24 uur. U hoort de meest relevante opnamen van de grote klassieke meesters van barok tot romantiek, in cd-kwaliteit. ’s Nachts neemt Klara continuo de gewone Klara-programma’s over.


VRT Nieuws+
Adres:

Webstek & Contact:
Hoofd: –
Frequenties: via DABDVB-T en internet
Achtergrondinfo:
Via Nieuws+ blijft de luisteraar op elk ogenblik op de hoogte van de actualiteit. Via DAB zendt Nieuws+ het recentste nieuwsbulletin van Radio 1 in een lus uit. Het scherm op het toestel geeft de titels van het snelnieuws weer.


MNM Hits
Adres:
Webstek & Contact:www.mnm.be
Hoofd: –
Frequenties: via DAB & DVB-T en internet
Achtergrondinfo:
Op MNM hitbits, te ontvangen met een digitale radio en op digitaleradio.be, zijn de hele dag non-stop hits van vroeger en nu te horen. De titel en de uitvoerder zijn op het scherm van het radiotoestel te zien. De muziek wordt gekozen uit de database van MNM.


Ketnet Hits
Adres:
Webstek & Contact: www.ketnet.be
Hoofd: –
Frequenties: via internet
Achtergrondinfo: